Pierwsze próby takich badań nie do końca pokazywały zasadność takiej strategii, mimo że wydaje się ona mieć jak najbardziej sens. W większości problem leżał po stronie pacjentów biorących udział w badaniach, gdyż dieta ta jest dość wymagająca dla większości ludzi, może wiązać się na początku jej stosowania ze spadkiem energii, głodem, rozdrażnieniem i i innymi niedogodnościami, dlatego ludzie biorący udział w badaniach średnio się do niej stosowali, często podjadali lub przerywali ją już na początku, np. po dwóch czy trzech cyklach. Rozwiązanie problemu okazało się dość proste, wystarczyło przygotować pacjentom dietę z konkretnymi przepisami, listą zakupów i harmonogramem lub dietę pudełkową.
W ostatnich badaniach opublikowanych w Science porusza się wpływ diety na wzmocnienie lub osłabienie efektu terapeutycznego stosowanych chemioterapeutyków. Część badań była prowadzona najpierw na modelach zwierzęcych, a następnie stosowano odpowiednią dietę na małych grupach ochotników, przy czym wszyscy pacjenci otrzymywali odpowiednie dla danego nowotworu, najlepsze możliwe leczenie. Wprowadzenie ograniczenia podaży kalorii, post lub wprowadzenie diety ketogenicznej na kilka dni przed chemioterapią działało ochronnie na zdrowe komórki, a także wzmacniało wrażliwość komórek nowotworowych na terapię. Ciekawe są też badania nad ograniczeniem w diecie niektórych aminokwasów. Naukowcy zauważyli, że w niektórych typach nowotworów lub z konkretnymi nieprawidłowościami genetycznymi na modelach zwierzęcych obserwuje się pozytywny wpływ ograniczenia podaży seryny i glicyny. Oczywiście w przypadku diety u ludzi byłoby to bardzo skomplikowane, wiązałoby się z ograniczeniem podaży wysokobiałkowych produktów, co w chorobach nowotworowych nie jest wskazane. Jednak istnieje możliwość wprowadzenia białkowych preparatów na rynek z ograniczoną ilością odpowiednich aminokwasów.
Mamy co raz więcej badań, które sugerują, że dieta ketogeniczna w różnych stanach patologicznych i chorobach może być użytecznym wspomagaczem terapii, np. w terapii chorób neurodegeneracyjnych, epilepsji, cukrzycy, nadciśnienia czy zespole policystycznych jajników. Warto śledzić te doniesienia, ponieważ nie od dziś wiadomo, że nadmiar węglowodanów, głównie prostych i wysokoprzetworzonej żywności nie działa korzystnie na nasz organizm. Prowadzi do wyrzutów insuliny, nagłych wzrostów i spadków glukozy we krwi, co za tym idzie niekorzystnie wpływa na cały nasz organizm, szczególnie na układ nerwowy, krwionośny i hormonalny.
https://www.sciencemag.org/news/2021/04/special-diets-might-boost-power-drugs-vanquish-cancers
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212877819304272
https://dietetykanienazarty.pl/b/dieta-ketogeniczna-charakterystyka-zasady-oraz-wady-i-zalety
https://food-forum.pl/artykul/zastosowanie-diety-ketogenicznej-w-chorobach-neurodegeneracyjnych
https://dietetycy.org.pl/zaglodzic-raka-dieta-ketogeniczna/
https://academic.oup.com/jn/article/150/6/1354/5673196

Komentarze
Prześlij komentarz